Nathie » Specials » Energie

Energie volgens de Chinese, Japanse en Indiase geneeskunst

Meer energie krijgen hangt samen met allerlei zaken: meer beweging nemen, op je voeding letten ,... De Chinese, Japanse en Indiase geneeskunst hebben gemeen dat ze de nadruk leggen op de verbinding tussen lichaam en ziel. Je kan preventief aan bijvoorbeeld yoga of Tai Ji Quan doen, om je energie vlot te laten stromen. Als je energie echter geblokkeerd is, kan je bijvoorbeeld acupunctuur, shiatsu of Tui Na massage proberen. In de Chinese en Japanse geneeskunde wordt uitgegaan van yin en yang. Deze tegengestelde polen moeten in evenwicht zijn voor een goede gezondheid. Yin staat onder andere voor vrouwelijkheid, nacht en water; yang voor mannelijkheid, dag en vuur.
Ook de 12 meredianen die ons lichaam van energie voorzien zijn half yin, half yang.

Kenmerkend voor de Indiase geneeskunst zijn de Dosha's en de Chakra's. De Dosha's zijn de drie energetische basisprincipes wind, gal en slijm. De 7 Chakra's regelen de energiestroom en staan elk in verbinding met een bepaald gedeelte van het lichaam en het bewustzijn.

We kunnen oefeningen doen om onze energie vlot te doen stromen:
  • Chinese geneeskunde: Tai Ji Quan, Qi Gong
  • Japanse geneeskunde: Do-In
  • Indiase geneeskunde: Yoga

Verder kan massage helpen bij energieblokkades. In China kent men de Tui Na massage. Deze wordt ook toegepast bij onder andere spier- en gewrichtspijn. Je kan ook kiezen voor een ayurvedische massage of voor shiatsu. Tui Na massage en shiatsu zijn massages waarbij je de kleren aanhoudt. Shiatsumassage werkt met het uitoefenen van druk op bepaalde punten.

Verder kan je ook nog kiezen voor acupunctuur of reiki. Acupunctuur werkt net zoals shiatsu met punten, in dit geval acupunten. Er worden naalden geprikt en eventueel wordt de behandeling aangevuld met moxa. Reiki werkt met het opleggen van de handen en kan ook op afstand worden uitgevoerd.

De keuze van oefening of behandeling hangt onder andere samen met je klachten, maar ook met wat je aanspreekt. Bij yoga heb je bijvoorbeeld een afwisseling van staande en liggende oefeningen, Tai Ji Quan bestaat uit staande oefeningen.
Energie volgens de traditionele Chinese geneeskunde

Energie volgens de traditionele Chinese geneeskunde

In de Chinese geneeskunde staan alle organen in betrekking tot elkaar. Er wordt uitgegaan van correspondenties (verbanden) tussen de organen, de menselijke emoties, het klimaat,… De traditionele Chine…

Energie volgens de traditionele Indiase geneeskunde

Ayurveda is in India de meest toegepaste geneeswijze en houdt zich bezig met de persoon in plaats van de ziekte. Belangrijk binnen de ayurveda is de kennis van planten, voedingsleer en massage. De cha…

Energie volgens de traditionele Japanse geneeskunst

Energie ligt net zoals bij de Chinezen aan de grondslag van alles wat bestaat. Om de circulatie van de levensenergie te bevorderen maken de Japanners gebruik van gevechtsporten, shiatsu, reiki en lich…
Gepubliceerd door Nathie op 12-08-2008. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.